Spuitgieten is een productieproces waarbij vloeibaar materiaal (zoals plastic, metaal of keramiek) in een vorm wordt geïnjecteerd, waardoor het afkoelt en uithardt tot een vast voorwerp. Hieronder vind je enkele interessante weetjes over spuitgieten:

  1. Spuitgieten werd voor het eerst gepatenteerd in 1872, maar het duurde tot de jaren 30 van de 20e eeuw voordat het op grote schaal werd gebruikt in de productie.
  2. Spuitgieten is een van de meest gebruikte methoden voor het vervaardigen van plastic onderdelen. Het wordt veel gebruikt in de auto-industrie, de medische industrie, de elektronica-industrie en de verpakkingsindustrie.
  3. Het spuitgieten van plastic onderdelen kan soms leiden tot ‘sink marks’ (deuken in het oppervlak van het onderdeel) als gevolg van ongelijkmatige krimp tijdens het uitharden. Dit kan worden voorkomen door het ontwerp van het onderdeel te optimaliseren of door het gebruik van verschillende materialen.
  4. Bij het spuitgieten van metalen onderdelen wordt vaak gebruik gemaakt van matrijzen gemaakt van keramiek of staal. Deze matrijzen moeten bestand zijn tegen de hoge temperaturen en drukken die worden gegenereerd tijdens het proces.
  5. Spuitgieten kan worden gebruikt voor het maken van complexe vormen met zeer nauwkeurige toleranties. Dit maakt het mogelijk om onderdelen te produceren met zeer specifieke eigenschappen en functies.
  6. Een van de grootste voordelen van spuitgieten is de mogelijkheid om grote hoeveelheden onderdelen snel en efficiënt te produceren. Dit maakt het een kosteneffectieve oplossing voor massaproductie.
  7. Bij het spuitgieten van keramische onderdelen wordt soms gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘green state’ waarin het onderdeel nog niet is uitgehard. Hierdoor kunnen complexe vormen worden geproduceerd die anders moeilijk te maken zouden zijn.
  8. Spuitgieten kan ook worden gebruikt om biologisch afbreekbare materialen te produceren, waardoor het een milieuvriendelijke oplossing is voor bepaalde producten.
  9. Het spuitgieten van siliconen kan worden gebruikt om zachte, flexibele onderdelen te produceren met verschillende hardheden. Dit maakt het een populaire methode voor het maken van medische apparaten en speelgoed.
  10. Ten slotte, het spuitgieten van plastic onderdelen kan leiden tot ‘flash’ (een dunne rand van overtollig materiaal rond het onderdeel), wat kan worden verwijderd met behulp van trimmen of snijden.